Februari, de maand van het gebit. Een hele maand lang staan we meer stil bij de gebitsverzorging van onze huisdieren.
Net zoals jij en ik, moeten ook onze honden, katten, konijnen en paarden regelmatig hun gebit eens laten controleren.
Wanneer dit bij onze honden en katten niet regelmatig gebeurt ontstaat er tandplak. Tandplak bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor (afkomstig uit het speeksel), en voedselresten. Tandplak bevindt zich voornamelijk langs het tandvlees. Wanneer deze tandplak niet op regelmatige basis wordt verwijderd wordt het omgezet in tandsteen. Naast een slechte adem ontstaat er een irritatie en ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Wanneer dit te lang aansleept wordt uiteindelijk de tandwortel aangetast, komen de tanden los te zitten en ondervindt uw huisdier last tijdens het eten. De enige oplossing is dan deze losse tanden te trekken. Voorkom dat het zover komt en geef ook voldoende aandacht aan het gebit van uw hond of kat.
De vorming van tandplak is voor ieder individu verschillend. De ene hond/kat heeft er sneller last van dan de andere. Met regelmatige controle, in combinatie met enkele eenvoudige tips kom je al heel ver om dergelijke problematiek te voorkomen!
Bij paarden en konijnen zien we andere gebitsproblemen. De tanden van paarden en konijnen groeien eigenlijk de hele tijd door. Door het eten van gras en ruwvoeder en de maalbeweging die ze hierbij maken zijn deze tanden onderhevig aan slijtage. Wanneer de bovenste tanden bv. niet mooi recht op de onderste tanden staan of wanneer de maalbeweging niet optimaal kan doorgaan kunnen er haken of emailpunten ontstaan. Haken zien we vnl op de eerste en de laatste kies. Emailpunten zijn scherpe punten glazuur aan de randen van de kiezen. Zowel de haken als de emailpunten kunnen ervoor zorgen dat er wondjes ontstaan aan het tongslijmvlies en/of het wangslijmvlies van uw paard of konijn. Naast deze problemen zijn er uiteraard ook andere problemen die regelmatig voorkomen (denk bv. aan een golfgebit, een trapgebit, te lange snijtanden (konijnen), schaargebit, etc.). Laat daarom regelmatig het gebit van uw paard of konijn nakijken.
Voor meer vragen en informatie kunt u altijd bij ons terecht! Wanneer u een afspraak wilt inplannen voor een controle of een gebitsreiniging kunt u ons altijd bellen of een (whatsapp) berichtje sturen +32468242339
Reactie plaatsen
Reacties