Wanneer en hoe ontwormen wij nu best onze paarden?

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 15:25

Het is belangrijk ontwormingsmiddelen op een bewuste manier te gebruiken. Indien ze te vaak en/of verkeerd worden gebruikt, kan dit hun werkzaamheid tegen parasieten verminderen en zo een resistentie in de hand werken. Vroeger werd er standaard 4x per jaar ontwormt. Dit is naar onze mening veel te veel en in veel gevallen onnodig.

Een paard zonder wormen bestaat niet. Maar doordat paarden vandaag de dag maar beperktere weide-oppervlakten ter beschikking hebben, is de kans op herinfectie met wormen erg groot. Hierdoor raakt het dynamische evenwicht tussen de wormen en het paard verstoord. De wormen vormen een belasting voor het spijsverteringsstelsel en daardoor ook voor het lichaam en hun algemene gezondheid. Daarom is het belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Een goede wormcontrole en -preventie draagt erbij toe om terug het evenwicht tussen wormen, paarden en weiden te herstellen en/of te behouden.

2 pijlers zijn hierbij belangrijk:
- Weidemanagement (regelmatig de mest uit de weides verwijderen, probeer dezelfde paarden zoveel mogelijk op dezelfde weide(s) te houden, niet te veel paarden op 1 weide, hou hoog gras kort, etc.)
- Ontwormen van de paarden

 

Het is belangrijk ontwormingsmiddelen op een bewuste manier te gebruiken. Indien ze te vaak en/of verkeerd worden gebruikt, kan dit hun werkzaamheid tegen parasieten verminderen en zo een resistentie in de hand werken. Vroeger werd er standaard 4x per jaar ontwormt. Dit is naar onze mening veel te veel en in veel gevallen onnodig. Daarom raden wij volgende mogelijkheden aan:

- OF eerst een mestonderzoek door ons te laten uitvoeren alvorens u begint met het ontwormen van uw paarden. Op basis hiervan (samen met alle andere gegevens zoals leeftijd, levensstijl, gezondheidstoestand, etc.) besluiten wij of er al dan niet ontwormt moet worden. 

- OF volgend schema te volgen:

https://www.zoetis.be/nl/ontwormenvanpaarden/

Op deze website kunt u meer informatie vinden waardoor u een beter inzicht kunt krijgen in de verschillende factoren die van belang zijn bij het opstellen van een goed ontwormingsschema. Zo worden er tips gegeven over weidemanagement, mestonderzoek en het toedienen van de juiste dosering. Ten slotte zullen we het thema van ontworming bespreken. Wij hopen dat deze informatie u zal helpen om het probleem van wormbesmetting bij paarden volledig en efficiënt te begrijpen.

Het is belangrijk om altijd in gedachten te houden dat u veel van deze factoren zelf kunt beïnvloeden, door verantwoord en proactief te handelen. Deze website bevat echter niet de antwoorden op al uw vragen. Het is belangrijk dat u uw dierenarts raadpleegt om in de specifieke behoeften van uw paard te voorzien.

 

bronvermelding: https://www.zoetis.be/nl/ontwormenvanpaarden/

Abrégé de Parasitologie clinique des Equidés - Volume 2 - Parasitoses et Mycoses Internes - F. Beugnet, G. Fayet, J. Guillot, E. Grange, I. Desjardins, H. Dang. http://www.haras-nationaux.fr/information/accueil-equipaedia/soins-et-prevention/prevention/vermifugation.html American Association of Equine Practitioners. Parasites control guidelines. 2016.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.