Blaasgruis en blaasstenen bij de kat

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 11:08

Blaasgruis en blaasstenen (en/of FLUTD) zijn een vaak voorkomend urinewegprobleem bij onze katten. Vooral katten met overgewicht en weinig beweging kampen geregeld met dit probleem. Ook gestresseerde en oudere katten zijn vatbaarder voor (chronische) urinewegproblemen. Indien dit niet tijdig wordt waargenomen en verholpen kan dit lijden tot de dood.

Feline Lower Urinary Tract Disease (aka FLUTD) treft katten wereldwijd en heeft vaak geen aanwijsbare achterliggende oorzaak. Blaasgruis en blaasstenen zijn hier een onderdeel van. Blaasgruis is een opstapeling van mineralen in de urine van de kat die zich tot kleine kristallen omgevormd hebben. Wanneer deze kleine kristallen gaan samenklonteren ontstaan de gekende "blaasstenen" (zie foto).

Deze kristallen en/of stenen irriteren de binnenkant van de blaas en kunnen zo een blaasontsteking in de hand werken. Indien een klein steentje loskomt zal deze in de urinebuis terecht komen en de hele boel blokkeren. We spreken dan van een urinewegobstructie. Dit doet ontzettend veel pijn en is een levensbedreigende situatie!

 

De symptomen lijken erg op die van een (gewone) blaasontsteking:

- vaker naar de kattenbak gaan

- miauwen tijdens plassen (want het plassen doet pijn)

- buiten kattenbak plassen (ze associeren de kattenbak met de pijn waardoor ze op zoek gaan naar een andere plek. Dit met het idee dat het hier geen pijn meer zal doen)

- bloed in de urine

- meer drinken

- likken aan penis

- niet meer kunnen plassen (indien er effectief een obstructie aanwezig is)

 

Het is belangrijk dat u ons meteen belt indien u deze symptomen bij uw kat herkent. Indien een urinewegobstructie niet meteen verholpen wordt zal de blaas zich blijven vullen met urine waardoor deze op een gegeven moment zal springen en uw kat zal sterven.

 

De diagnose zullen wij stellen adhv uw anamnese, ons algemeen onderzoek, een urineonderzoek, een röntgenfoto en/of een echo.

Op basis hiervan beslissen we hoe we de behandeling verder zullen inzetten. Dit kan bestaan uit enkel medicatie, medicatie in combinatie met een dieet, enkel een dieet, een dieet in combinatie met katheteriseren en de nodige medicatie, of een operatie (en de nodige medicatie) al dan niet in combinatie met een dieet.

 

Er bestaan verschillende soorten kristallen. De meest voorkomende kristallen bij de kat zijn calciumoxalaten en struvieten. Het is belangrijk te weten met welke kristallen we te maken hebben om te weten hoe we verder zullen behandelen. Hoe en waarom deze kristallen zich precies vormen is heel divers en nog niet exact gekend. Wel weten we dat er een "persoonlijke" gevoeligheid is. De ene kat vormt sneller kristallen dan de andere en de ene kat is wel geholpen met een speciaal dieet en de andere niet. Ook weten we dat struvieten zich voornamelijk zullen vormen in basische urine (hogere pH) en de calciumoxalaten voornamelijk in zure urine (lagere pH).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.