"Is een jasje voor onze hond overdreven?"

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 09:00

Honden houden van koelte, maar niet van echte kou. Maar wanneer is het nu té koud?

Ik krijg in de praktijk vaak de vraag of een jasje nu wel of niet nodig is? Veel mensen vinden dit overdreven. 'Het is een hond. Die moet toch wel tegen een beetje koude kunnen!' 

Hierop is het antwoord 'ja en nee'. Ze houden van koelte, maar niet van echte kou. Plus, is het ook nog eens afhankelijk van grootte, vachttype en leeftijd. Collega-dierenartsen hebben dit al eens eerder mooi voor ons in een schemaatje gezet zoals je hierboven kunt zien. Dit schema kan u helpen om te beslissen wanneer u uw viervoeter nu wel of geen jasje aandoet tijdens jullie wandeling.

Naast de klassieke symptomen van extreme koude (rillen, moeite met ademhalen, vertraagde hartslag, daling lichaamstemperatuur) kunnen honden bij (te) intensieve activiteit in (extreme) koude (zowel een ijzige wind, sneeuw als ijskoud water) last krijgen van een zogenaamde 'Cold Water Tail'. (Voor meer informatie hierover kunt u zich wenden bij onze dierenarts)

Indien er sneeuw is gevallen en de mensen weer beginnen strooien met zout, koopt u best schoentjes of smeert u de kussentjes goed in met een flinke laag vaseline wanneer u samen naar buiten gaat voor een wandeling. Na de wandeling spoelt u de pootjes best even af met lauw water om alle restjes sneeuw en zout weg te spoelen.

Zoals je kunt zien op het schema hebben onze honden het sneller koud dan we denken. Misschien toch allemaal een jasje aanschaffen voor onze lieftallige viervoeters voor komende winter!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.